Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Äidittää ja muuta uutta suomea

Äidittää ja muuta uutta suomea

Kieli on useimmiten vakava puheenaihe. Tässäkin blogissa huomaan jo ehtineeni valittamaan yhdestä jos toisesta asiasta. Siksi on pakko muistuttaa, että kieli on myös hauskanpitoa. Esimerkiksi sanaleikit, arvoitukset ja useimmat vitsitkin pelaavat kielen moniselitteisyydellä ja huvittavuudella.

Hauskanpito ja luova kielenkäyttö ovat tärkeitä myös suomen kielen hyvinvoinnin kannalta. Ne ikään kuin pitävät kielen virkeänä. Yksi esimerkki ovat uudet sanat.  Suomensuojelija-kirjassa olenkin listannut sanoja, jotka ovat ainakin minulle ja sanojen keräämisessä auttaneille tutuilleni uusia – ja kaiken lisäksi aika hauskoja. Tässä pari esimerkkiä:

 • ikeapuu = lastulevy
 • talonmiehen jaffa = keskiolut
 • pikkumusta = jääkiekko
 • kranumafia = miesenemmistöisen perheen miesväki

Viime viikolla kuulin, että verbiä äidittää käytetään tarkoittamaan äitimäistä huolehtimista jonkun toisen asioista. Siis vähän samassa merkityksessä kuin verbiä paapoa. Uudisverbi seksiä taas kuuluu olevan nuoremman väen käytössä merkityksessä harrastaa seksiä. Virallisemmissakin yhteyksissä osataan. Tänään työntekijäliiton johtaja puhui radiossa kitkerään sävyyn yritysten kvartaali-intoilusta. Yhteen aika neutraaleista osista koottuun sanaan mahtui aimo annos ivaa.

Uusia sanoja syntyy siis kaiken aikaa ja kaikkialla Suomessa. Minä en tietenkään ole niistä kuullut kuin pienen murto-osan. Kertokaa siis kaikille kuulemanne uudet sanat! Tuossa alla on tilaa.

Lisäys. Uusia sanoja löytyy myös netistä osoitteesta www.urbaanisanakirja.com ja tietenkin kirjasta Mummonsuomi laajakaistalla.

Tags: , ,

 1. Tanár’s avatar

  Pikkumusta on kyllä jo useamman vuoden ollut käytössä jääkiekko”piireissä”, ettei vain jäljet johtaisi samalla sylttytehtäälle kuin ”ylämummo” eli oranssiin pikkutakkiin pukeutuneeseen Timo Jutilaan.

 2. Suomensuojelija’s avatar

  Ilmiö on tuttu: sana voi olla toisille tuttu jo vuosien takaa, toisille aivan uusi ja tuntematon. Joskus käy myös niin, että vuosia vanhat sanat saavat uuden elämän, kun joku julkisuuden henkilö nostaa ne esiin mediassa. Jutila on yksi tällainen esiinnostaja. Aplodit Jutille siitä!

 3. Tanár’s avatar

  clap clap 😀 tuli vielä mieleen karpaasi, jota sanaa ei varmaan kukaan tuntenut ennen kuin Isometsä ja Myllylä alkoivat käyttää sitä.

 4. Eeva-Maria’s avatar

  Kuten kirjoittaja itse kommentoi: ”kieli on myös hauskanpitoa”. Itselleni uudissanat ainakin saivat aikaan naurua ja hihitystä. Pikkumustan olen aina mieltänyt naisten mekoksi ja talonmiehen jaffa on ”niiiin kohillansa” nimikkeenä kuin olla ja voi.

  Näinhän se kieli elää ja kehittyy ja nyt onneksi pysyn mukana keskustelussa teinien kanssa ainakin muutamassa dialogissa – jatkoa odotellessa..

 5. Suomensuojelija’s avatar

  Talonmiehen jaffa on myös oma suosikkini. Tunteeko muuten joku lukija sanan jo vanhastaan? Ainekset (talonmies ja jaffa) ovat sinänsä vanhoja, samoin kuin keskiolutkin.

 6. Joni Kukkola’s avatar

  IT-alalla yks aika hyvä on ”kolmisormitervehdys”. Näytä koneelle kolmisormitervehdys eli paina siis Ctrl + Alt + Delete.

 7. Suvi’s avatar

  ”Ikea puu” oli listasta kyllä tutuin.
  Itse kuulin vastikään ”ankkureiksi” kutsuttavan tutun Aku Ankan lukioita. Tiedä sitten onko tuo muille ennenkuulumaton lempinimi?

  Jäin vielä nauramaan ”kolmisormitervehdykselle”, kiitos kun jaoit! XD

 8. Anonyymi bloginlukija’s avatar

  Itselleni tuli heti mieleen eräs hiljattain käyttöönottamani verbi, jossa on piirteitä blogissa mainituista sanoista ”äidittää” ja ”seksiä”. Se on tietenkin ”seksittää”, mikä tarkoittaa, että tekee mieli seksiä.

 9. joppe’s avatar

  En itse asiassa ole törmännyt ”äidittämiseen” mutta verbiä ”äitiä” tiedän käytettävän kahden äidin eroperheessä lapsestahuolehtimisvuoron ja muunkin lapsen kanssa olemisen yhteydessä.

 10. Hannele’s avatar

  Kaksi- ja monikieliset henkilöt tekevät myös ajatuksia herättäviä uudissanoja, jotka toisinaan tulkitaan koodinvaihdoksi. Kieli on ajattelun väline, joten olisi hälyyttävää, jos kieli ei eläisi.

 11. Kirlah’s avatar

  Äidittämistä en ollutkaan vielä kuullut, mutta olen kuullut samantyyppisen: mummattaa = olla mummana lapselle: ”Kyllä mummattaminen on kivaa” tai ”nyt ei jouda kirjoittaa blogeja, kun pitää mummattaa lapsenlasta”.

 12. Ronja’s avatar

  En ole ennen kuullut tuota ikeapuu nimitystä mutta onhan se paljon kuvaavampi ja hauskempi sana kuin mikään lastulevy! Itse olen kuullut käytettävän sanaa ”vytinä” kylmyyden tunteesta: ”mulla on vytinä!” , ”mulla on kylmä”