Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Ehdota vuoden kielihelmeä ja kielisammakkoa

Ehdota vuoden kielihelmeä ja kielisammakkoa

Työnantajani eli Helsingin yliopiston suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitos palkitsee aina joulukuussa kuluneen vuoden kielihelmen ja kielisammakkon. Tarkoituksena on sekä kannustaa niitä, jotka työllään ja ideoillaan vahvistavat suomen kieltä, että kiinnittää huomiota epäkohtiin.

Keskustelu laitoksella on jo vilkkaassa käynnissä, mutta uusia ehdotuksia otetaan edelleen vastaan. Vaikuttakaa ja tehkää ehdotuksia. Parhaat välitetään eteenpäin ja voinpa arpoa niiden kesken, joiden ehdotus pääsee lopulliseen tiedotteeseen, yhden Suomensuojelija-kirjan. Huisia!

Tässsä inspiraatioksi poimintoja vuosien varrelta:

 • Sammakko 2005: valtiovarainministeriön lanseeraama käsitehirviö tuottavuuden toimenpideohjelma
 • Helmi 2004: Linnanmäen huvipuiston huvittelulaitteiden uudet supisuomalaiset nimet: Pikajuna, Kieppi, Kuuputin jne.
 • Sammakko 2003: ääkkösten aakkostumisen
 • Helmi 2002: Tietoalojen liitto (uudisti IT-alan tehtävänimikkeet), erityismaininta Jaana Kaparille
 • Helmi 2001: Aku Ankan kieli
 • Sammakko 1999: Kela ja liikamaksun kohtuullistaminen

Tags: , , ,

 1. Joni Kukkola’s avatar

  Nykyinen debit ja credit -sähellys saa mun äänen. Debit = pankkikortti ja credit = luottokortti. Luulen, että monet sekoittavat nämä. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa taas Debet merkitsee veloitusta ja kredit hyvitystä.

 2. Jussi Junikka’s avatar

  Toinen ääni pankin ja luoton muuttumisesta englanninnoksiksi.

  Vaihtoehtoisesti äänen voisivat saada yhteistöllisesti kaikki sosiaalisen median gurut, joiden puheesta Pekka Perusyrittäjä ei ota selvää sanakirjankaan kanssa.

 3. Suomensuojelija’s avatar

  Debit on kyllä omiakin suosikkejani. Gurupuheesta on pakko lainata vuoden 2001 sammakkoperusteluja:

  ”Markkinointihenkinen kielenkäyttö on leviämässä talouselämästä muuallekin. Sitä edustavat esimerkiksi termit kehityssuuntautuneisuus, tulevaisuusvastuu ja mainestrategia, joiden kätköihin katoavat tulevaisuudesta, kehityksestä ja maineesta vastuulliset toimijat. Ilmaukset eivät kontekstissaankaan aukea vastaanottajalle: kuka kehittyy ja mihin suuntaan, miten vastuu tulevaisuudesta otetaan, millä maineella tulevaisuus tuotetaan ja miksi?”

  Tää on niin tätä.

 4. Iines’s avatar

  Olen kaksi kertaa erehtynyt käyttämään kalliimpaa luottotiliä pankkitilin sijaan, toisen kerran automaatilla, toisen kerran tavaratalossa.

  Eikä tässä sivistystaso tai tietokaan auta: aivot eivät yksinkertaisesti aina rekisteröi vierasperäisiä käytänteitä, etenkin kun on vähän väsynyt tai hajamielinen.

  Ja siitäkin syystä ääni debitille, että kukaan ei ehdottanut vielä Esson baarin Kahvi & Toast -tarjoomusta. Sama ilmiö, mutta ei ehkä niin tuhoisa.

 5. Maki’s avatar

  Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on Stroke Unit, jossa hoidetaan ja tutkitaan akuuttiin aivoverenkiertohäiriöön sairastuneita potilaita. Järkyttävä sana, joka ei taatusti aukea ainakaan harmaapäille!

 6. Elina’s avatar

  Vuoden sammakko on kyllä mielestäni ennemminkin tämä Windowsin loistava ”Sinun tietokone, helposti”. Ohessa ehkä voisi mainita jo pidempään kielikorvia raastaneen ”Minun Sonera” -kampanjan.

 7. Hannu’s avatar

  Helmi-palkinnon voisi antaa Pertti Jarlalle, jonka sarjakuvissa on usein tosi hauskoja sanaleikkejä.

 8. Riikka’s avatar

  Poliisille krediittiä kekseliäisyydestä. Tiedotteesta mm muotoilu ”koolla oli kolmen aktiivisesti vapaa-aikahakuisen miehen seurue.”

  Näitä hauskoja on paljon ja on virkistävää, ettei viranomaisen tarvitse tappaa lukijoitaan tylsyyteen.

 9. Eero V’s avatar

  Kävisikö sammakoksi (tai jos huumoria riittää, niin vaikka helmeksi) valtiovarainministeriön tuore hanke, että Suomessa ei olisi kohta enää läänejä vaan aluehallintovirastoja:

  Lapin aluehallintovirasto,
  Pohjois-Suomen aluehallintovirasto,
  Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto,
  Itä-Suomen aluehallintovirasto,
  Lounais-Suomen aluehallintovirasto,
  Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

  Tutusta Keski-Suomesta olisi tulossa näppärästi Sisä-Suomi, ja Pohjois-Suomi sijaitsisi Lapin alapuolella. Kieliasiantuntijoiden lausuntoja ei ole noteerattu, ja valtiovarainministeriön ylijohtaja Silja Hiironniemi on kuitannut vastustuksen vain tokaisemalla, että ”[t]ässä on kyse kielen muutoksesta. Aina tulee muutoksia ja uusia ilmaisuja vanhojen tilalle. Kun uusia asioita tulee, on aina pientä hämmennystä, mutta nopeasti ne omaksutaan. En usko, että näistä nimistä tulee mitään pysyvää hämmennystä.”

  Kieli muuttuu? Eivätköhän tässä nyt mene luonnollinen muuttuminen ja tarkoitushakuinen, kieliyhteisöä huomioimaton muuttaminen sekaisin? Mitä kaikkea ministeriöistä tiputeltua tarvitsee kansalaisen nielaista? Ja mitä kävi sille Hallintolain 9. pykälälle, että viranomaisen tulee käyttää aina selkeää, asiallista ja ymmärrettävää kieltä?

  Keskustelua aiheesta voi käydä myös Kotuksen blogissa: http://www.kotus.fi/index.phtml?5405_m=5915&s=3236

 10. Mari’s avatar

  Kannatan helmen myöntämistä Jarlalle! Mahtavaa, että joku jaksaa repiä huumoria kielen monimerkityksisyydestä.

  Olen myös monta kertaa esim. työpaikalla tai kaveriporukassa huomannut, että Jarlan sarjakuva on innostanut monia sellaisia ihmisiä puhumaan kielestä, jotka eivät sen analysoinnista muuten innostuisi. Ja sehän on mitä nerokkainta kielipolitiikkaa. Suomensuojelua auttaa se, että jokainen meistä alkaa katsoa asiakseen tietoisesti miettiä kieltä.

 11. Suomensuojelija’s avatar

  Hyviä ehdotuksia. Odottelen lisää vielä tämän viikon ja sitten välitän ehdotuksenne laitokselle muiden ehdotuksien jatkoksi. Saa nähdä, mitä päättävät.

  Riikalle:
  ”Aktiivisesti vapaa-aikahakuinen mies” on aika hieno ilmaisu. En edes hahmota, mitä sillä ihan tarkkaan tarkoitetaan, mutta mielikuvia syntyy.

  Hannu ja Mari:
  Jarla noteerattu ja minäkin diggailen.

  Ja vielä Eero:
  Kiitos vinkistä. Aivan pakko oli asiaa itsekin kommentoida.

 12. Sirkku’s avatar

  Kauppojen nimissä on käsittämättömän massiivisesti siirrytty sellaisiin, jotka eivät kerro mitään myytävistä tuotteista tai palveluista, ainakin Lahdessa lähes poikkeuksetta englanninkielisiä tai jopa ranskanväännöksiä. Mutta eniten ärsyttää sekakielisyys ja (ainakin minun logiikassani) kielioppisääntöjen (yksikkö/monikko) vastaisuus esimerkiksi mainoksissa malliin ”Elisa-shopitista”

 13. Suomensuojelija’s avatar

  Olen nyt välittänyt ehdotuksenne muiden ehdotusten joukon jatkoksi laitokselleni. Keskustelu käy nyt siellä kiivaana. Ainakin sammakkoja kannattaa silti vielä ehdottaa.

  Kaunis kiitos joka tapauksessa kaikille! Palaan palkintokirja-asiaan myöhemmin.

 14. Heikki’s avatar

  Ehdotan vuoden sammakoksi seuraavaa:
  Kaupunginjohtaja ja kaupunkilaiset pitää puhaltaa yhteen hiileen.

 15. Tuomo’s avatar

  Ehdottomasti tuo aluehallintovirastoalue on vuoden sammakko, ei kahta sanaa siitä. Yksinkertainen ja helposti muistettava lääni korvataan tuollaisella, ei järjen häivääkään.

 16. Tuomo’s avatar

  Tulipa vielä mieleeni, että yksi vahva ehdokas sammakoksi on myös virkamiesten ja nykyään myös journalistien rakastama ennakkosuunnittelu.

  Onko olemassa muunlaista suunnittelua? Kysynpähän vaan.

 17. Riitta’s avatar

  Kielisammakoita loikkii Helsingin Sanomien sivuilla laumoittain. Otsikoissa on runsaasti tahatonta komiikkaa. 28.11.2009 otsikoitiin mm. ”Museotalo juuttui Nuijamaan tulliin”, ”Afganistan-sotku tuodaan eduskunnan suureen saliin”, ”Helsinki aikoo karsia myös terveysasemia,kouluja ja päiväkoteja”, ”Designvuoden tapahtumat keskittyvät Töölönlahdelle”, ”Helsingin tukiluukuilla on jo yli 1200 työtöntä EU-kansalaista”,”Kuntosalit myyvät hikoilun sijaan tuotteistettua hyvinvointia”, ” AP:Ranskalaiset lähdössä mukaan Itämeren kaasuputkeen”, ”Macaon Zhang nosti historiaa”, ”Seliön moottori hajosi”, ”Virpi Kuitunen ei ehtinyt Kivikon hiihtohalliin”, ”Jenni Vähälä löysi kaipuun jäälle” ja vielä ”Tyylitaju,missä pelaa?”. Nämä otsikot poimin A_osan sivuilta 13-15 ja B-osan sivuilta 8,12,13,14 ja 16 ( HS 28.11.2009)

 18. Saara’s avatar

  Haluatko olla tulevaisuudessa ”luontainen poistuma” vai kuullostaisiko eläkkeelle siirtyminen sittenkin mukavammalta?

 19. Sanni Heinzmann’s avatar

  Vielä viime tingassa helmeä ehdottelen: Täällä TKK:lla käsiini tuli opinnäytetyö tietotekniikan alalta, aiheena VERKKOVIMPAIMET! Loistavaa innovatiivista suomen kielen käyttöä englannin läpikyllästämällä alalla. (Ovat englanniksi jotakin widgets-tyyppistä) 🙂 Kunpa tekniikastakin vain kirjoitettaisiin enemmän omalla suomen kielellämme!

 20. Suomensuojelija’s avatar

  Hei. Hienoja ehdotuksia jäljemmätkin. Kiitos niistä. Luultavasti ensi viikon alussa julkistetaan valinnat. Laitan tiedotteen sitten tännekin, niin pääsette kommentoimaan.

 21. Emmi-K’s avatar

  Jarlan sarjakuva on kirvoittanut monet keskustelut ja spontaanit naurut omassa ystäväpiirissänikin. Hauskaa sarjakuvien kielessä on myös se, että merkitystä saa monesti miettiä, ennekuin vitsi aukeaa. Jarla todella havainnoi kieltä ja sen merkityksiä täysin uudella tavalla 🙂 Toivon itsekin(tosin myöhässä) Jarlan saavan Helmi-palkinnon.

 22. Juha’s avatar

  Jarlalle ehdoton puolto!

  Sammakko-osastolla kärkeen rynnistää ehdottomasti aluehallintovirasto-hanke aluehallintovirastoaluenimineen.