Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Ensikymmenen loppu

Ensikymmenen loppu

Havahduin vasta kuluvalla viikolla siihen, että vuosikymmen on lopuillaan (kiitos toimittaja Maija Salmiselle). Siinä missä edellistä vuosikymmenen vaihdetta odotettiin, hehkutettiin ja jopa pelättiin, tämä vaihdos tuntuu tulleen aivan puun takaa. Mediakin on kuin turtunut millennium-bileiden krapulaan. Olen nähnyt esimerkiksi vasta yhden jutun, jossa pohditaan vuosikymmenen antia musiikin saralla.

Mekin voisimme pohtia vuosikymmenen antia kielen kannalta esimerkiksi valitsemalla vuosikymmenen sanat. Tehdään se kuitenkin vasta ensi vuoden puolella. Sitä ennen on nimittäin päätettävänä tärkeä kysymys: millä nimellä alamme kutsumaan nyt taakse jäävää vuosikymmentä?

Suomen kielen lautakunta on ehdottanut jo vuosikymmenen alussa nimityksiä ensikymmen ja ensikymmenluku. Ehdotus ei ole huono. Sanan ensi ehdottaminen osoittaa mielestäni lautakunnalta luovuutta. (Ei, en sanonut ”yllättävää luovuutta”, te ajattelitte sen.)

Lähes kymmenen vuotta sitten ehdotetuiksi sanoiksi ensikymmen ja ensikymmenluku kuulostavat toisaalta varsin tuntemattomilta. Onko lautakunnan ehdotuksilla ylipäänsä toivoa, jos ne eivät vielä ole vakiintuneet?

Sanojen mahdollisuuksiin yleistyä ja jäädä eloon vaikuttaa ainakin kaksi tekijää: humoristisuus ja intuitiivisuus. Ensimmäistä ominaisuutta lautakunnan ehdotuksilla ei ole. Ainakaan minua ei naurata, sori vaan. Intuitiivisuudella tarkoitan sitä, että sana kuulostaa osuvalta heti kun sen kuulee: salarakas, mäyräkoira jne. Senkin kanssa on vähän niin ja näin. Totta kai sanan ensi ja ensimmäisen vuosikymmenen yhteys on helposti pääteltävissä, mutta kyse ei ole läheskään yhtä suorasta yhteydestä kuin muissa vuosikymmenissä: esimerkiksi vuosista 1990–1999 on varsin helppo päästä sanaan yhdeksänkymmentäluku. Riittäisiköhän pelkkä 2000-luku, jos seuraava olisi sitten 2010-luku?

Lisäksi arjessa tarvitaan myös yksinkertaisempia sanoja. Sellaisia kuin kasari ja ysäri. Tietenkin jos ensikymmen yleistyy, voimme puhua ensarista. Nollasta johdetut sanat voivat myös olla vahvoilla. Nollakymmenluku, nollari? Ja tietenkin sekin vaikuttaa, minkälainen sana englanninkielisessä maailmassa keksitään. (Joko joku tietää, miten englannissa on ongelmasta selvitty?) Riikka Karhunen ehdottaa Annassa (49/2009) myös nolkytlukua, enskaa, tuutauseria ja tusaria. Kolme viimeistä voittavat kyllä vitsikkyydessä, mutta häviävät intuitiivisuudessa.

Nyt kaivattaisiin siis hyviä ehdotuksia tai arvauksia siitä, mikä sana ehdotetuista jää elämään. Sana on vapaa!

 1. Jarmusch’s avatar

  Enskytluku tuntuu aluksi ihan hyvältä, mutta mikä sitten on seuraava vuosikymmen? Toiskytluku? Virallisesti toiskymmenluku? Ja sitten toiskymmenlukua seuraisi vihdoin kaksikymmenluku? Ei tunnu hyvältä.

  Jos halutaan, että ensimmäisten vuosikymmenten nimitykset istuvat vakiintuneiden nimitysten (kaksikymmentäluku, kolmekymmentäluku jne) sarjaan, intuitivisimmalta tuntuisi aloittaa sarja (suomensuojelijan lopussa ohimennen mainitsemalla) nollakymmenluvulla, jatkaa yksikymmenluvulla ja sitten vakiintuneilla nimityksillä.

  Englannissa suosituin ääntämistapa vuosikymmenelle ”the 00s” taitaa olla ”the aughts”, mutta ei sekään ole itsestään selvä vaihtoehto kaikille kielenpuhujille.

 2. Pertsa’s avatar

  Eihän kukaan puhu ensiluokkalaisista tai toisluokkalaisistakaan. Ekaluokkalaisiahan ne ovat. Miksi ei siis ekakymmen?

 3. Albert’s avatar

  Meillä vuodet, kuten kuukaudet ja päivätkin, ovat luonteeltaan järjestyslukuja, minkä vuoksi vuosikymmen vaihtuu vasta kun vuosi 2010 vaihtuu vuodeksi 2011. Kymmenen vuotta tulee täyteen vasta kun kymmenes vuosi on kulunut loppuun, toisin sanoen vuoden 2010 loppuessa.

  Kellonaikojen osalta tilanne on toinen, koska niissä ensimmäinen tunti (tai minuutti tai sekunti) osoitetaan luvulla nolla.

 4. Leo’s avatar

  Albertin näkemyksellä voi olla jotain teoreettista pohjaa, mutta kielenkäyttäjien suuren enemmistön kannalta sillä on aika vähän merkitystä. Kuinka moni vuonna 1970 syntynyt sanoisi syntyneensä 60-luvulla? Sanoisin siis, että sanan ”vuosikymmen” merkitys suomen kielessä on esim. 1960-1969. Tällä kannalla on myös Kielitoimiston sanakirja.

  (Minulla on henkilökohtainen syy huomauttaa tästä: luin näsäviisaana 13-vuotiaana vastaavan jutun jostain tiedelehdestä, enkä siksi nauttinut lainkaan millennium-innostuksesta, kun vuosituhat ei ”oikeasti” vaihtunutkaan…)

 5. Ilkka’s avatar

  Pulassa on myös nettitietosanakirja Wikipedia, kun on kysymys vuosisadan ensimmäisestä vuosikymmenestä, En muista missään tekstissä nähneeni käytettävän ilmauksia 1900-vuosikymmen tai 2000-vuosikymmen. Tällainen käännös löytyy kuitenkin jonkun wikipedistin tekemänä englannin vastaavista ”1900s” ja ”2000s” Nämäkin kaksi näyttävät tarvitsevan lisäselvitykseksi sulkuihin sanan ”decade”.

  Eikö kiertoilmaisu ole ollut aina paras ratkaisu, ainakin tekstissä.

  Ensikymmen on varmasti ongelmallinen myös siksi, että puheessa kuultuna voi olla vaikea erottaa onko ”ensi” yhdyssanan alkuosa vai erillinen sana. Erillisenä se ainakin minun korvissani sekaantuisi merkitykseltään tulevaa aikaa kuvaavaan, vrt. ”ensi viikolla”, ”ensi vuonna”.

  Jos nyt käy niin, ettei mikään mennyttä kymmentä vuotta kuvaamaan ehdotetuista kelpaa eikä kukaan keksi enää uutta useimpia ihastuttavaa sanaa tai ilmausta, joudumme varmasti tulevaisuudessakin äheltämään aina kiertoteitse vihjaillen lausetta.

  Peukut pystyyn, jotta sanaseppo löytyy. Sille on tilausta.

 6. Toomas’s avatar

  Luin kaikki tähänastiset aiheen tekstit, ja nyt tuntuu siltä, että jokainen on oikeassa. On esimerkiksi perusteita puhua ensikymmenestä, mutta on perusteita olla puhumattakin.

  Kun joskus muutamia kuukausia sitten luin leikillisen ehdotuksen ”nolkytluvusta”, miellyin siihen heti. Tietysti se on tyyliltään slangi-ilmaus, mutta puhekielessä aivan käypäinen. Etsikööt poliitikot ja uutistoimittajat omat virallisemmat tapansa tyyliin ”2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen”.

  Nyt pitäisi päästä sata vuotta ajassa taaksepäin kuuntelemaan, miten esi-isämme vastaavassa tilanteessa suoriutuivat. Miten vuonna 1910 kutsuttiin päättyvää kymmenen vuoden jaksoa?

 7. Jukkis’s avatar

  >millä nimellä alamme kutsumaan nyt taakse jäävää vuosikymmentä?

  alamme kutsumaan?

  *facepalm*

 8. Maria’s avatar

  Olen tässä Jarmuschin kanssa samoilla linjoilla: ensikymmen on hämäävä, koska sen jälkeen tulee ”toinen kymmen” (2010-2019) ja sitten kaksikymmenluku (2020-2029). Ordinaalit ja kardinaalit sekaisin! Nollakymmen on yksinkertaisesti parempi. Sen jälkeen kymmenluku ja kaksikymmentäluku.

  Puhekielessä nolkytluku olisi yhtä hyvää suomea kuin kakskytluku ja kolkytluku. Siinä välissä kymppiluku?

 9. Suomensuojelija’s avatar

  Hyviä pointteja. Jotenkin tuo ensikymmen, toinen kymmen, kaksikymmentäluku -jatkumo on joka tapauksessa hölmö.

  Toomaksen esiin heittämä uutistoimittajien ”2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen” tuntuu olevan jo käytössä. En ollut huomannutkaan. Esimerkiksi teksti-tv kertoo näin: ”Viime viikkoina naisseikkailuidensa vuoksi valokeilaan joutunut Woods voitti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana…”

 10. Jarmusch’s avatar

  Pikaisesti kirjoittamani ensikommentin jälkeen minua on valistettu, että 1910-lukua kutsutaan yleisesti kymmenluvuksi, mitä Mariakin ehdottaa. Hyvä näin siis, vaikka kymmenluku on toki monitulkintainen. Myös nolkytluku, kakskytluku, kolkytluku jne ovat kymmenlukuja. Mutta minkäs luonnolliselle kielelle teet? Sinänsä minua viehättäisi varsinkin puhekielisen sarjan nolkytluku, ykskytluku, kakskytluku, … selkeys, muttei minulla kymppilukuakaan vastaan mitään ole.

 11. Fintosk’s avatar

  Jarmuschin mainitsema ”the 00s” tai ”the aughts” ei ole kaukana siitä todellisuudesta johon olen itse törmännyt. Jonkin verran kieleltään kevyempien englanninkielisten julkaisuiden (musiikkilehdet, lööppilehdet, osa populaareista tietotekniikka-, tiede- yms. lehdistä) yleisesti käyttämä termi on ”the 00s”in lisäksi ”noughties” koska se rimmaa ”eighties” ja ”nineties” yms. kanssa.

 12. Masha’s avatar

  Rakkaalla lapsella tuntuu jo olevan paljon puhekielisiä nimityksiä. Tämänaamuiset bongaukseni: tuutausari, nolkytluku ja nolari. Hesaria lukiessani pisti silmään yleiskielinen alkuvuosikymmen. Ei sekään minusta huono.

 13. Järjellä’s avatar

  Albertille (14.12.2009): Täyttä laskutaidottomuutta on väittää, että vuosikymmen vaihtuisi vasta vuoden kuluttua eli 2010-lukuun ei kuuluisikaan juuri vuosi 2010! Kulunut vuosi 2009 oli järjestyksessään 2010. vuosi ja kuluvaa vuosituhatta merkitään numerolla kaksi, vaikka on ajanlaskun alusta laskettuna kolmas. Aivan samoin 1985 ensimmäistä kertaa järjestetyt Tangomarkkinat täyttävät tänä vuonna 25, vaikka ovat 26. Tangomarkkinat.

 14. Ilkka’s avatar

  Hyvää alkanutta vuotta vain sinullekin, nimim. Järjellä! Eikö voitaisi sopia ihan vuoden alkajaisiksi, ettei tehdä tämän hienon blogin kommenttiosastosta kärkevien lausuntojen kenttää. Albert ei taatusti ole ”laskutaidoton”, vaikka olisikin eri mieltä kanssasi vuosikymmenten määrittämisessä.

 15. Ilonpilaaja’s avatar

  Järjellä: ”Kulunut vuosi 2009 oli järjestyksessään 2010. vuosi”

  Kiinnostava väite. Numeroiden taikaa uudella tavalla. Itse olen sitä mieltä, että vuosi 2009 on järjestyksessään 2009. vuosi. Eihän ajanlasku ala vuodesta 0, vaan vuodesta 1, ja je on siis järjestyksessään 1. vuosi. Sitten tulee vuosi 2, eli toinen vuosi jne. Voihan toki olla että niin pitkän matkan varrella yksi vuosi on salaperäisesti hävinnyt johonkin mustaan aukkoon ja vuodesta 2009 on tullut järjestyksessään 2010. vuosi. Sanotko mikä vuosi se oli?
  Hyvää alkanutta järjestyksessään vihdoin 2010:ttä vuotta itse kullekin!