Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Vuoden kielihelmi ja -sammakko valittu

Vuoden kielihelmi ja -sammakko valittu

Kuva: jeffk42 (flickr)

Hei. Tässä jo aiemmin lupaamani kielisammakkotiedote tuoreeltaan luettavaksenne. Saa kommentoida. Kiitokset kaikille niin täällä kuin sähköpostissakin ehdotuksia tehneille!

Näihin päädyttiin laitoksella tänä vuonna. Erityisesti helmiehdotuksissa oli niin hyviä, että luulisi ensi vuodeksikin riittävän.

Helsingin yliopisto: Vuoden kielihelmi ja -sammakko valittu

Helsingin yliopiston suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitos on valinnut vuoden 2009 kielihelmen ja -sammakon. Vuodesta 1999 jaetuilla kielihelmi- ja kielisammakkovalinnoilla halutaan kannustaa ja rohkaista kansalaisia ja viranomaisia elävän kielen käyttämiseen.

Vuoden kielihelmi on komisario Ilkka Iivarin oivaltava kielenkäyttö poliisitiedotteissa. Iivari on kirjoittanut Kanta-Hämeen poliisilaitoksen tiedotteita sekä kolumneja eri lehtiin. Iivarin teksteissä tuntematon Picasso tuhrii tussilla, ikkunat helähtävät ja Heikki Heijastin unohtuu pimeällä pöytälaatikkoon. Iivarin esimerkki osoittaa, että vakavistakin asioista voi kirjoittaa elävällä suomen kielellä ilman virastokielen koukeroita. Tämän vuoden kielihelmivalinnalla halutaan myös nostaa esiin se, että kieli on keskeisellä sijalla monissa yhteiskuntaa ylläpitävissä ammateissa. Paitsi poliisin työssä myös esimerkiksi hoiva-alalla, opetuksessa ja lainsäädännössä tarvitaan sujuvaa ja ymmärrettävää kieltä.

Toisella tapaa kunnostaudutaan, kun unohdetaan kokonaan ymmärrettävyys. Tämänvuotinen kielisammakko on vieraskielisten nimitysten ja termien harhauttava tai sumentava käyttö. Huipentumana voi pitää  Tampereen yliopistollisen sairaalan osastoa Stroke unit, jonka nimestä on ilman hyvää englannin kielen taitoa hankalaa päätellä, että ”yksikössä hoidetaan ja tutkitaan akuuttiin aivoverenkiertohäiriöön sairastuneita potilaita”. Vieraiden kielten käyttö esimerkiksi liike-elämässä on jo liiankin tuttua (esimerkkinä credit/debit-keskustelu), mutta viranomaisten englannin käyttöä voi pitää huolestuttavana ilmiönä.

Kunniamaininta annetaan samassa hengessä mäkihypyn ja yhdistetyn uudelle lajiyhdistykselle Finnjumping ry:lle. Ehdotamme, että media käyttää omaa harkintaansa ja suomentaa Finnjumping-nimen yhdistyksestä kirjoittaessaan.

Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitos kehottaa kaikkia iloiseen kielenkäyttöön tulevanakin vuonna!

Tags: , , ,

 1. Lassi’s avatar

  Loistavat valinnat! Ei voi muuta todeta.

 2. Ilkka’s avatar

  Iivari on taatusti tunnustuksensa ansainnut! Harmittaa, kun löysin blogin liian myöhään. Kielihelmiähän löytyy päivittäin ihan Ylen uutislähetyksistä. Ja sammakoita.

 3. Suomensuojelija’s avatar

  Vuodenvaihteen jälkeen vaan kirjaamaan hienoja ja huonoja kielihetkiä vuoden 2010 valintoja varten!

  Ja muuten, se palkintokirja. ”Arvoin” sen poliisien kielenkäyttöä ehdottaneelle Riikalle. Otan yhteyttä.

 4. Karin Viitanen’s avatar

  Saako Iivari tästä jotain muutakin kuin julkisuutta, kun missään ei ole muuta mainittu.
  Tarttis saara.

 5. Suomensuojelija’s avatar

  Ei taida muuta olla tarjolla kuin mainetta ja kunniaa. Iivari lähetti yliopistolle joka tapauksessa kauniin kiitoksen. Kyllä tällainen ”henkinen” palkintokin oli siitä päätellen jollain tavalla koskettanut.

  Ehkä voisimme antaa vaikka laitoksemme julkaisuja. Samaan pakettiin vaikka kirjat ”Suomen kielen rakenne ja kehitys” ja ”Castrenin perilliset”. Heh.

 6. karin viitanen’s avatar

  Kait te edes jonkinlaisen kunniakirjan saatte aikaiseksi… Niin kissa kiitoksella elää ja poliiseja on taidettu kutsua Kissalan pojiksi.

 7. Ilkka’s avatar

  Mukava oli tänään (to 10. 12.) illansuussa kuunnella tämän säikeen aiheeseen liittynyt Taustapeili -ohjelma Radio Suomessa. Meni korvan kautta moni nyanssi vielä paremmin jakeluun.

 8. Laura’s avatar

  Vuoden 2010 ehdokasvalintaan ”School-kohtaiset edunvalvontasihteerit”:
  http://www.ayy.fi/node/460