Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Kisa vuosituhannen alun nimestä jatkuu

Kisa vuosituhannen alun nimestä jatkuu

Harvoin on yhden asian mahdollisista nimistä kirjoitettu yhtä paljon kuin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen nimestä. Viimeisen kahden kuukauden aikana on sekä ehdoteltu nimiä että kiistelty jo ehdotetuista sekä verkossa että useammissa sanomalehdissä (Hesari, Turkkari, Suomen Kuvalehti jne.). Tässä muistutukseksi pieni lista ehdotuksista:

 • ensikymmen, ensikymmenluku (Kielitoimiston ehdotus)
 • nollakymmenluku, nolkytluku
 • alkukymmen
 • liuta puhekielisiä: nolari, tuutauseri, ensari, nosari, noplari

Virallinen suositus eli pari ensikymmen/ensikymmenluku on herättänyt vastarintaa, enkä itsekään siitä joulukuisessa blogitekstissäni kauheasti innostunut. Uusimmassa Hiidenkivessä, joka on eräänlainen humanistisen kulttuurialan aikakauslehti, Riitta Eronen puolustaa kuitenkin suositusta närkästyneenä. Toimittaja Ritva Liisa Snellman (HS 3.1.2010) on nimittäin arvioinut ensikymmenluvun olevan ”tanttamainen” sana, ja Eronen todistelee kirjoituksessaan toista. Erosen mukaan kilpaileva nolkytluku on sekin ihan kelpo sana, mutta liian arkinen virallisiin teksteihin (Eronen sivuuttaa jostain syystä nolkytluvun kirjakielisemmän version nollakymmenluku).

Minusta tuntuu, ettei sanan mahdollinen sopivuus tarkoitukseensa ratkea sillä, että todistelemme sen tanttamaisuudesta suuntaan tahi toiseen. Oleellisempia ajatuksia tuli esiin esimerkiksi kommenteissanne joulukuiseen kirjoitukseeni. Nostitte siellä esiin sen, että käytettävän sanan pitää toimia sarjassa muiden vuosikymmenten nimien kanssa: siis seitsemänkymmentäluku, kahdeksankymmentäluku, yhdeksänkymmnentäluku ja mikä? Myös nyt käynnistyneen vuosikymmenen nimen pitäisi sopia tähän sarjaan. Tässä mielessä nollakymmenluku toimii paremmin: yhdeksänkymmentäluku, nollakymmenluku, kymmenluku, kaksikymmentäluku. Puhekielellä vastaava olisi siis ysikytluku, nolkytluku, kybäluku (?), kakskytluku.

Tämäkin on tietenkin pelkkää spekulointia. Ratkaiseva on kielenkäyttäjien ääni. Sitä on vielä vaikea arvailla. Leikkimielisesti voi kuitenkin katsoa, mitä sanoja verkossa käytetään. Google antaa pääkandidaateista seuraavat lukemat (haku tehty 25. helmikuuta):

 • ensikymmenluku 277 hakutulosta
 • nolkytluku 536 hakutulosta
 • nollakymmenluku 91 hakutulosta

Kisa vaikuttaa suhteellisen tasaiselta. Ainakin kaikkia vaihtoehtoja käytetään. Tarkempi vilkuilu hakutuloksiin kuitenkin osoittaa, että suurin osa maininnoista on sellaisia kuin juuri lukemanne blogiteksti: niissä vasta pohditaan, mitä sanoista tullaan käyttämään. Kiinnostavamman listan saa hakemalla sijamuodolla, jota luultavasti käytetään vuosikymmenistä todella puhuttaessa (eli adessiivilla):

 • ensikymmenluvulla 1 hakutulos
 • nolkytluvulla 297 hakutulosta
 • nollakymmenluvulla 3 hakutulos

Internetissä puhekielinen muoto siis jyrää. Muiden osalta kisa ei tunnu kunnolla edes alkaneen.

Google ei tietenkään ole kovin luotettava väline tällaisiin laskelmiin. Tarjotkaapa parempia tapoja selvittää asiaa. Tai etsikää samaan tapaan omia suosikkejanne ja jakakaa täällä laskelmanne!

Tags: , ,

 1. Alma’s avatar

  Hei, mieleeni tuli kysymys siitä millä nimellä esim. 1900-luvun ensimmäistä vuosikymmentä kutsutaan. Tästäkin lienee joskus ollut keskustelua kielenhuoltotahoilla. Päästiinkö tässä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen? Tai miten aikalaiset kutsuivat tuota ajanjaksoa?

 2. TM’s avatar

  2000-lukuhan se kaiken järjen mukaan on. Kontekstista käy ilmi, tarkoitetaanko ajanjaksoa 2000-2099 vai 2000-2009. Kaikki toistaiseksi esitetyt vaihtoehdot ovat hirveän teennäisiä, kuka nyt kehtaisi puhua jostain ensikymmenluvusta.

 3. Jenni’s avatar

  Itsellä on ainakin monta kertaa tullut eteen tilanne, jossa pelkkä TM:n ehdottama 2000-luku olisi voinut sekoittua sata- tai tuhatlukuun. Henkilökohtaisesti kannatan nollakymmenlukua/ nolkytlukua, koska se nyt sopii suuhun parhaiten.

  Enemmän päänvaivaa minulle tuottaa tämän juuri alkaneen kymmenluvun nimitys – sille kun ei tunnu olevan mitään kovin luontevaa sanaa. Kymmenluku-termikin on pariin otteeseen aiheuttanut hämminkiä kuulijassa ja allekirjoittanut on joutunut tarkentamaan, että ”siis kakstuhattakymmenluku” tms.

 4. LM’s avatar

  Minusta nollakymmenluku on ainakin luontevimmasta päästä, koska se käy hyvin tuon sarjan jatkoksi. Ensikymmen(luku) ja alkukymmen(luku) kuulostavat hiukan virallisilta. Sopinevat erityisen tyylikkäisiin yhteyksiin. Nolkytluku kuuluu ilmiselvästi puhekieleen, kuten kasikytluvut sun muut. Onpahan pähkinä.