Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Hei, me opetetaan suomea ulkomailla – mutta miksi?

Hei, me opetetaan suomea ulkomailla – mutta miksi?

Olen tässä blogissa ehdottanut aiemmin suomen kieltä maabrändityön ”kärkituotteeksi”. Yksi tärkeä osa tätä toimintaa on suomen kielen opettaminen ulkomaisissa yliopistoissa. Kävin toissa viikolla taas hieman ihailemassa tätä työtä käytännön tasolla. Olin Venäjällä Arkangelissa muun muassa tutustumassa paikallisiin suomen opiskelijoihin Pomorin valtionyliopistossa. (Terveiset vaan Arkangeliin, jos satutte lukemaan!)

Venäjällä kuten monessa muussakin ”alemman palkkatason” maassa työskentelee paljon suomalaisia suomen kielen opettajia, joiden palkkaa maksavat myös suomalaiset veronmaksajat (muun muassa CIMOn eli kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen kautta). Näinä aikoina rahan käyttäminen opettamiseen ulkomailla voi tuntua liioittelulta. Miksi suomen kielen opettamiseen ulkomailla siis kannattaa panostaa? Tässä muutamia ajatuksia:

1. Suomen kielen opiskelija on Suomen ystävä. Ei huonoinakaan aikoina kannata käpertyä tuijottamaan pelkästään tätä päivää ja omaa napaa. Joukosta ulkomaalaisia Suomen ja suomen kielen ystäviä ei varmasti ole haittaa. En ole vielä tavannut yhtään suomen kielen opiskelijaa, joka ei suhtautuisi vähintäänkin ymmärtäväisesti Suomeen.

2. Kuva Suomesta monipuolistuu. Me ehkä tiedämme, että Suomessa on muutakin kuin saunoja ja kaunis luonto (ja Nokia), mutta tietääkö sitä kukaan muu. Karu tosiasia on, että tällaisia stereotypioita saatetaan toistella jopa suomen kielen opetuksessa, jos opettaja ei ole Suomesta tai hänellä ei ole ollut mahdollisuutta viettää aikaa Suomessa (esimerkiksi stipendeillä, jotka maksaa tietenkin…).

3. Myytti hiljaisista suomalaisista murtuu. Mikään ei pura ennakkoluuloja paremmin kuin tutustuminen ihmisiin. Oman havaintoni mukaan ulkomaille lähtevät suomen opettajat eivät todellakaan ole pahimpia tuppisuujörriköitä. Suomen kielen opettaja tekee paikallisella tasolla sitä, mitä Ville Valo ja kumppanit tekevät globaalilla tasolla.

4. Opiskelijat oppivat oikeasti puhumaan. Hyödyt voi nähdä tietenkin myös kielenoppimisessa. Konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi opiskelijoiden kyvyssä puhua suomea. Ei pitäisi yleistää, mutta mieli tekee kuitenkin: puhumisen oppimisessa on oleellista puhua äidinkielisten tai lähes-äidinkielisten kanssa. (Puhuminen on muuten mielestäni aika tärkeä osa kielitaitoa!)

Lisääkin hyötyjä voisi keksiä. Esimerkiksi Venäjällä ei kannata antaa turhaa etumatkaa ruotsalaisille ja norjalaisille, jotka myös tukevat siellä vastaavaa toimintaa. Heh.

Jatkakaa omilla ajatuksillanne tai kumotkaa!

 1. Kimmo Svinhufvud’s avatar

  Musiikki, elokuvat ja kirjallisuus ovat tai ainakin voisivat olla varsin merkittäviä vientituotteita. Käsittääkseni suomen opiskelijat ulkomailla ovat myös niiden suurkuluttajia ja niiden mainostajia, joten ainakin osa opetukseen laitetuista verorahoista palautuu varmastikin takaisin.

 2. Suomensuojelija’s avatar

  Juu, näin on. Käytännössähän usein opetetetaan juuri ”suomen kieltä ja kulttuuria”. Kielitieteilijällä helposti korostuu kielen asema.

  Kulttuurituotteiden kuluttamisen ja mainostamisen lisäksi opiskelijat ovat työelämässä usein ihan konkreettisia kulttuuritoimijoita. Esimerkiksi kääntäjiä. Heitä ilmanhan kirjallisuutta ei kovin paljon maailmalle myydä.

 3. Tiina’s avatar

  Tästä naapurimaasta Virosta. Maantieteellisesti 80 km mutta henkisesti 800. Kielioppi kieliopiksi (kuten tiedätte virolaisille aluksi helppoa) mutta nää kulttuurierot. Hyvin monet luulee, että kielisukulaisuus tekee samanlaisiksi. Suomen tapakulttuuria opettaessani suuret erot tulee hyvin esiin. Ykkösenä on kristiusko ja siihen liittyvät jutut. Kuin eri planeetoilta ollaan. Ja oikeestaan nautin näistä tunneista eniten. ULKKEJA TARVITAAN!

 4. Jaana’s avatar

  Hei, haluaisin mainita tässä yhteydessä myös maailmalla toimivat Suomi-koulut, joissa opetetaan suomalaisille tai puolisuomalaisille lapsille suomea. Koulut saavat opetushallituksen tukea, mutta määrärahat eivät ole kasvaneet, vaikka koulujen määrä on lisääntynyt. Suomesta käsin voi olla vaikeaa ymmärtää miten arvokasta työtä Suomi-kouluissa tehdään. Suomi-koulut mahdollistavat ulkomailla asuville suomalaisille lapsille elävän yhteyden äidinkieleen ja kulttuuriin. Meidän Suomi-koulustamme monet entiset oppilaat muuten ovat nykyään Suomessa opiskelemassa tai töissä.

 5. Sirkku Latomaa’s avatar

  Kommentti tuohon kulttuuritoimija-asiaan: ulkomaisissa yliopistoissa suomea opiskelleista monet tekevät tosiaan käännöstöitä. Viime aikojen näkyvin suomalaisen kirjallisuuden merkkiteos Puhdistus sai juuri englanninkielisen asun (Purge). Kääntäjä Lola Rogersia ovat opettaneet monet muutkin, mutta olen itse aika otettu siitä, että olen saanut olla opettamassa suomea hänelle aikoinaan Seattlessa.

 6. Ellu’s avatar

  Suomea on hyvä opettaa myös ulkomailla, koska olemme pieni maa ja kansa eikä suomalaisuutta/ suomalaisia tunneta kauhean hyvin. Joitain huippu-urheilijoita ja muita kuuluisuuksia tunnetaan taikka tiedetään nimeltä, mutta miten on juurien laita? Tiedetäänkö millaista suomessa on ja muita kulttuuriin, urheiluun, elämiseen ja olemiseen liittyviä taustoja vai onko suomalaisuudesta vain mielikuvia. Olen kuullut, että vieläkin joissain maissa opetetaan, että Suomi on hyvin kylmä jääkarhujen sun muiden asukkien maa. Ja mielestäni jos johonkin niin tähän olisi tultava muutos! Yleissivistyksen kannalta jo kannattaa opettaa suomea ja suomalaisuutta.

 7. Jenni’s avatar

  Itse olen kuullut ulkomaalaisilta kommenttia suomenkeilen kauneudesta. Moni sanoo haluavansa myös vierailla Suomessa, silloin tarvitaan meitä suomenkansalasia. Olisi hienoa kun ulkomaalaiset saisivat suomalaisen näyttämään paikkoja ja opettamaan perusasioita Suomesta, kielestä ja kulttuurista, kun he tulevat tutustumaan Suomeen. Saattaahan näitä olla, mutta maksavat varmasti omaisuuden, jos ei omastatakaa ole ystäviä. Jos me otamme ihmiset vastaan niin ottavat hekin meidät.