Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0

Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/fs2/27/suomensu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0
Suomensuojelija · Lari Kotilainen

Lari Kotilainen

Olen tämän blogin kirjoittaja, Lari Kotilainen, suomen kielen sekatyöläinen. Väittelin suomen kieliopin muuttumisesta vuonna 2007 Helsingin yliopistossa. Vuodesta 2015 olen ollut Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti. Juuri nyt eli syksyllä 2016 ajankohtainen on kirjoittamani suomen kielen ”elämäkerta” nimeltään Kielen elämä (Siltala).

Muuten työnkuvani keskeisin osa liittyy suomen kieleen toisena ja vieraana kielenä. Tutkin, miten aikuiset voisivat oppia suomen kieltä käytännön toiminnan ohessa. Vuosina 2012–2014 tutkin kielenopettamisen metodeja LanCook-projektissa eli Digitaalinen kielikeittiö -projektissa. Tutkimisen lisäksi olen opettanut suomea vieraana kielenä esimerkiksi Kölnissä, Upsalassa, Venäjällä, Ukrainassa ja kotiyliopistossani Helsingissä.

Lisäksi kirjoitan kaikkea kolumneista oppikirjoihin, tieteestä lastenlaululyriikkaan.

Suomensuojelija-blogin ja Suomensuojelija-kirjan kirjoittamiseen minut on ajanut se hiljainen ja äänekäskin moite, johon olen saanut vastata monesti vuosien varrella: miksi kielen ammattilaiset eivät tee mitään, kun suomen kieli kärsii? Miksi suomen annetaan ajautua hunningolle noin vain? Yritän täällä osoittaa, että toisaalta yritetty on ja toisaalta ongelma ei aina ole siellä, missä sen ensiksi luulisi olevan. Ennen kaikkea haluan osoittaa, että suomen kielen pelastaminen on kaikkien suomen kieltä taitavien asia. Kaikki voivat olla suomensuojelijoita.

Tuoreehkoa muuta tuotantoa

Kielen elämä. Suomen kieli eilisestä huomiseen (Siltala 2016)

– Suomen kuvalehdessä kolumneja neljän viikon välein. Vain paperiversiossa.

– Käsikirjoitus kirjaan Pelasta kieli, joka julkaistaan Venäjällä. Käsikirjoitus luettavissa täällä.

Tekstitaituri. Yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjasarja.

Akun ja Pellen K.I.E.L.I.K.O.J.E: Luovaan kielenkäyttöön kannustava leikkimielinen testi, jonka tekemisessä olin asiantuntijana ja kehittämässä kysymystyyppejä.

Kiellon lumo. Tiedekirja kieltoverbittömästä kieltokonstruktiosta, tuttavallisemmin aggressiivista. Katso myös verkossa julkaistu väitöskirjan johdanto.

Ammattiäikkä. Äidinkieltä ammattiin opiskeleville. Kirjoitettu Katja Kokkarisen ja Kaarina Nivalan kanssa.

Ketsuppia leivän päälle: Jytäjyrsijät-yhtyeen kakkoslevy. Rokkia lapsille ja lapsenmielisille.