Kategoriat
sanat

Stonks, hodl ja wallstreetbets – mistä puhutaan?

Artikkelin kuva: Special Meme Fresh

Viime viikon seuratuin uutinen ei, poikkeuksellisesti ole liittynyt pandemiaan tai Yhdysvaltojen presidenttiin. Sen sijaan Twitter, Reddit, talousuutiset ja monet muut keskustelupalstat ovat kohisseet Gamestop-yhtiön osakkeella käytävästä kaupasta.

Keskustelussa vilisee sisäpiirin termejä kuten Stonks, #wallstreetbets, Hodl, ja moni lukija kokee ehkä olevansa vähän pihalla koko uutisoinnista.

Ensinnäkin Wallstreetbets viittaa suositun Reddit-keskustelupalstan (lähinnä nuorten piensijoittajien) osakekauppoihin keskittyvään alaosioon reddit.com/r/wallstreetbets/.

wallstreetbets

Joukko tämän palstan seuraajia päätti toteuttaa ns. short squeeze operaation Gamestop-osakkeen lyhyeksi myyjiä vastaan, ostamalla osaketta nostaakseen sen hinnan pilviin. Tai peräti kuuhun asti kuten palstalla tavataan sanoa. Vastapuolella olivat rikkaat hedgerahastot kuten Melvin Capital.

Yksi osaketreidaajien idoleista, Tesla-miljardööri Elon Musk löi lisää vettä kiukaalle twiittaamalla ”Gamestonk!!”. Tykkäyksiä yhden sanan twiitillä on noin neljännesmiljoona.

(Tätä kirjoittaessa koko ilmiön lopputulos on vielä auki. Ainakin hetkellisesti vaikutus tuntui Suomessakin, sillä myös Nokian osake nousi Wallstreetbetsin ostokohteiden joukkoon.)

Stonks on yksinkertaisesti väärinkirjoitettu stocks eli osakkeet. Tämä tarkoituksellinen sananväännös on, kuten niin moni muukin uudissana, levinnyt meemien välityksellä. Ensimmäinen ilmentymä oli ilmeisesti Special Meme Fresh nimisellä Facebook-sivulla vuonna 2017, josta myös tämän artikkelin kuva on lainattu.

Samoin Hodl on väännös sanasta hold, merkityksessä hold the line, pysykää rivissä, pitäkää pintanne, tai osakkeista puhuttaessa myös pitää osake hallussa. Eräänlainen kannustushuuto kanssasijoittajille siis. Sanan alkuperä on bitcoin-sijoittajien keskuudessa: joku aikanaan kirjoitti hold väärin, sitä pidettiin hauskana, ja se jäi elämään.

Stonks ja hodlin kaltaisilla tahallisilla oikeinkirjoitusvirheillä on kuitenkin myös syvällisempää merkitystä. Niitä käytetään yleisesti itseironisesti. Wallstreetbetsin seuraajat ja muut ilmaisia kaupankäyntisovelluksia kuten Robinhoodia käyttävät uudet piensijoittajat eivät väitäkään tuntevansa kaikkia sijoitusmarkkinoiden hienouksia. Tietämättömyydellä jopa ylpeillään.

Tärkeintä on että ”stonksit” menevät ylöspäin. Ja näinhän ne varsinkin teknologiasektorilla pandemiavuonna 2020 tekivät. Etenkin Yhdysvalloissa nähtiin valtavaa kasvua ns. retail eli vähittäissijoittajien määrässä. Nousevilla markkinoilla myös vähemmän asiaan perehtyneiden on helppo tehdä huikeitakin pikavoittoja.

stonks meemi
Meemissä ”Boomer” on vihainen menestyvälle nuorelle kännykkä-sijoittajalle.

Wallstreetbets-alakulttuurissa osakemarkkinoihin suhtaudutaan enemmän casinona kärsivällisen pitkäaikaisen säästämisen sijaan. Tähän viittaa jo palstan nimikin jonka voisi suomentaa Wall Street vedonlyönniksi.

Laajemmin koko ilmiön voi nähdä liittyvän osakemarkkinoiden demokratisaatioon ja lyhytaikaisen osakesijoittamisen eli treidauksen leviämiseen koko kansan huviksi. Ilmiön taustoja on hyvin avannut toimittaja Jussi Pullinen Helsingin Sanomissa. (koko artikkeli vain tilaajille)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *